Nedavne objave Nedavne objave

Najčešći problemi sa vodom u bazenu

Najčešći problemi sa vodom u bazenu

Admin Admin
22.04.2024
0

Najčešći problemi sa vodom u bazenu mogu značajno uticati na kvalitet i bezbednost bazena. Razumijevanje uzroka i primena efikasnih rešenja ključni su za održavanje optimalne čistoće i sigurnosti vode. Loše održavanje može dovesti do niza problema, uključujući pojavu algi, mutnost vode, hemijski disbalans i oštećenje bazenske opreme. Ovi problemi ne samo da utiču na estetski izgled bazena, već mogu predstavljati zdravstveni rizik za korisnike. Stoga je važno redovno pratiti i održavati bazen koristeći odgovarajuće metode i hemikalije za tretman vode, kako bi se osiguralo da voda ostane čista, bistra i sigurna za sve korisnike. Pravilno upravljanje i održavanje vode su ključni za sprečavanje ovih uobičajenih problema i osiguravanje dugoročne upotrebljivosti bazena.

Bazenska voda je mutna ili zelena

Uzroci: Čest uzrok mutne ili zelene vode je neodržavanje bazena, visok pH vode, što rezultira rastom algi. Neadekvatno filtriranje i cirkulacija vode takođe mogu doprineti ovom problemu, kao i nepravilna upotreba hemikalija. Rešenje: Prvi korak u rešavanju ovog problema je ispravljanje pH vrednosti vode na optimalnih 7,2 – 7,6 pomoću hemikalija. Važno je pažljivo povećavati pH da ne dođe do prezasićenja i stvaranja dodatnih problema. Nakon toga, preporučuje se šok tretman hlorom, koji može efikasno eliminisati alge i bakterije koje uzrokuju zelenu boju. Osim toga, poboljšanje sistema filtracije i osiguranje adekvatne cirkulacije vode su ključni za sprečavanje ponovne pojave problema. Redovno čišćenje filtera i upotreba algiocida kao preventivna mera mogu značajno doprineti održavanju čiste i zdrave bazenske vode.

Smeđa boja bazenske vode posle dodavanja hlora

Uzroci: Niska pH vrednost vode može prouzrokovati da hlor reaguje s gvožđem i drugim metalima prisutnim u vodi, što dovodi do pojave smeđe nijanse. Ovaj problem se često javlja kada se voda iz prirodnih izvora koristi za punjenje bazena i sadrži visok nivo minerala. Rešenje: Prvi korak u rešavanju ovog problema je povećanje pH vrednosti vode do optimalnih nivoa, obično između 7,2 i 7,6. To može pomoći u stabilizovanju hlora i sprečavanju njegove reakcije s metalima. Smanjenje količine hlora do vrednosti ispod 0,5 ppm je takođe preporučljivo dok se ne stabilizuje boja vode. Pored toga, može se koristiti poseban metalni sekvester koji veže metale u vodi i sprečava njihovu oksidaciju. Za trajno rešenje, korisno je instalirati filtere koji specifično ciljaju metale u vodi. U slučajevima kada su smeđe mrlje već formirane na zidovima i podu bazena, mehaničko čišćenje uz upotrebu usisivača može biti neophodno kako bi se uklonile postojeće mrlje.

Rast algi na podu i po zidovima bazena

Uzroci: Topli dani, visoka vlaga u vazduhu, i olujno nevreme, kao i neredovno održavanje bazena, stvaraju idealne uslove za rast algi. Alge mogu brzo preuzeti kontrolu nad bazenom ako se ne sprovode redovne mere čišćenja i održavanja. Rešenje: Efikasno rešavanje problema algi počinje temeljnim čišćenjem bazena, uključujući zidove i podove, kako bi se uklonile sve vidljive alge. Zatim, neophodno je izregulisati pH vrednost vode, pošto ekstremne pH vrednosti mogu podsticati rast algi. Nakon toga, izvodi se šok tretman hlorom koji je osmišljen da uništi alge i bakterije u vodi. Važno je ostaviti hlor da deluje najmanje 24 sata pre nego što se bazen ponovo koristi. Nakon šok tretmana, može se primeniti sredstvo za uklanjanje algi koje pomaže u sprečavanju njihovog povratka. Ponovno čišćenje bazena nakon 24 sata pomaže u uklanjanju mrtvih algi koje su se mogle nakupiti na filterima ili taložiti na dnu. Redovna kontrola i održavanje filtera takođe su ključni za sprečavanje ponovnog rasta algi, kao i upotreba algiocida kao preventivna mera tokom toplog i vlažnog perioda.

Crne alge u senovitim predelima bazena

Uzroci: Crne alge su posebno otporne i mogu biti izuzetno teške za uklanjanje. One najčešće nastaju u senovitim delovima bazena, gde direktna sunčeva svetlost nije prisutna, što otežava delovanje klora. Neredovno održavanje, neadekvatno čišćenje i loša kontrola pH vrednosti doprinose njihovom nastanku i razvoju. Rešenje: Za borbu protiv crnih algi, prvi korak je mehaničko čišćenje četkom. Ovaj proces obuhvata temeljno četkanje zidova i poda bazena kako bi se alge fizički uklonile sa površina. Nakon mehaničkog čišćenja, potrebno je primeniti sredstva specijalno formulirana za uklanjanje crnih algi, koja se mogu direktno naneti na pogođena područja. Takođe, neophodan je šok tretman hlorom koji treba izvesti u popodnevnim satima i ponoviti u narednim danima kako bi se osiguralo da su alge potpuno uništene. Važno je redovno proveravati i prilagođavati pH vrednost vode pre i posle tretmana, jer odgovarajuća pH vrednost može značajno doprineti efikasnosti hemijskih tretmana. Dodatne preventivne mere uključuju redovno čišćenje i održavanje filtera, kao i korišćenje algiocida kao dugoročno rešenje protiv algi. Konstantno održavanje i testiranje vode ključni su za sprečavanje ponovne pojave ovih otpornih algi.

Peckanje očiju i nosa

Ako se plivači žale na peckanje očiju i nosa ili na suvu i nadraženu kožu, problem je najčešće u visokim vrednostima hlora u vodi. Ovo stanje često je rezultat nepravilno izbalansiranih hemijskih vrednosti u bazenu, posebno previsokih nivoa hlora koji nisu samo iritantni za kožu i sluzokože, već mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Rešenje: Da bi se rešio ovaj problem, neophodno je prvo testirati vodu kako bi se utvrdile tačne hemijske vrednosti. Ukoliko se potvrdi visok nivo hlora, preporučuje se njegovo smanjenje na nivoe koji su sigurni za kupače. Ovo može uključivati razblaživanje bazenske vode dodavanjem čiste vode ili upotrebom hemikalija koje neutrališu hlor. Takođe, važno je redovno vršiti testiranje pH vrednosti vode, jer pravilna pH vrednost može značajno smanjiti iritaciju izazvanu hlorom. Pored toga, uvođenje sistema za automatsko doziranje hlora može pomoći u održavanju konstantnih i sigurnih nivoa hlora, što umanjuje rizik od predoziranja i štiti zdravlje kupača. Uvođenje ovih koraka će ne samo poboljšati kvalitet vode, već i povećati zadovoljstvo i sigurnost korisnika bazena.

Miris hlora

Mnogi vlasnici bazena žale se na jak miris hlora, iako testovi pokazuju nizak nivo slobodnog hlora. Rešenje: Šok tretman hlorom pomaže u eliminisanju amonijaka i drugih jedinjenja, obnavljajući efikasnost hlora.

Komentari

Nisu pronađeni članci